miercuri, 18 mai 2016

Malaezia - Kuala Lumpur


De cativa ani buni, trageam cu ochiul catre Asia, tanjeam la un concediu pe plajele thailandeze, insa nu prea mi-a iesit planificarea, ba nu erau bani suficienti, ba nu aveam concediu suficient, ba nu aveam cu cine merge, ba se iveau mereu alte oferte etc. Astazi, pot spune ca ma bucur ca s-a intamplat asa deoarece intre timp am acumulat experienta, am invatat sa calatoresc si sa pretuiesc orice loc nou iar ASIA vibreaza din plin in orice turist deschis sa-i inteleaga esenta. Despre Asia oricat te-ai stradui, nu poti scrie pentru ca Asia trebuie traita, gustata, strabatuta in lung si-n lat, descoperita, adulmecata, iubita si nu doar bifata!

Simteam ca rezonez cu asiaticii si mi s-a confirmat acest lucru, eu nu am cautat mizeria din Asia ci m-am bucurat de splendoarea templelor si m-am lasat impresionata de maiestria lor; nu m-am uitat la saracia oamenilor, ci am luat cu mine zambetul cald si sincer al asiaticilor care parca voiau din tot sufletul sa iti multumeasca ca esti acolo, pe pamantul lor pentru a trai alaturi de ei poate experienta vietii tale; nu m-am uitat cum si in ce conditii este gatita mancare, ci m-am bucurat de gustul delicios, picant, aromat pe care il am cu mine mereu si dupa care inca salivez:)

Este important ca atunci cand mergeti intr-un loc nou sa va documentati inainte, sa va faceti temele astfel incat cand ajungeti la destinatie sa aveti un plan cat de cat pus la punct. Avantajul nostru este ca putem obtine foarte usor informatiile cu o simpla conexiune la internet, sunt bloggeri de specialitate, site-uri de profil care te indruma, insa sfatul meu este ca mereu sa intrati intr-un Turist Info Point. In primul rand primesti o harta turistica, care te ghideaza catre principalele obiective, dar avantajul acestor puncte turistice consta in faptul ca esti updatat la zi cu toate noutatile, poate sunt rute ocolitoare, poate sunt obiective in renovare pentru care nu se merita sa platesti un bilet de intrare, poate sunt mijloace de transport care nu functioneaza pe anumite tronsoane. Metropolele mari sunt intr-o dinamica continua, asadar orice blogger sau simplu turist s-ar putea ca la o a doua vizita sa aiba parte de experiente total diferite, asadar traiti-va singuri propria experienta si nu a altora:)

Ca tot omul econom, sunt mereu in cautare de oferte si atunci cand plec intr-o vacanta obisnuiesc sa caut pachete avantajoase, siteuri de profil care ofera reduceri substantiale, deal-uri bune. M-am imprietenit foarte bine cu Groupon pe care l-am folosit si in Dubai, in KL si putea fi folosit chiar si in Singapore. Schimbati extensia din com in SG, ML, AE sau ce vreti voi si promit ca nu o sa va para rau :) Am experimentat si functioneaza! 

Am ajuns in Asia la inceput de martie, cand am lasat cele 3 grade acasa, pentru a le inlocui cu 30 grade asiatice si astfel am avut parte de cea mai calduroasa primire:) Meritam din plin sa ne incalzim trupurile dupa atata frig si am profitat din plin de soare in cele 15 zile de vacanta bine meritata, prea putine, insa pentru a-i descoperi toate tainele ascunse.
Prima oprire a fost in Kuala Lumpur si recunosc ca am fost profund surprinsi de mixul de culturi, religii, civilizatie, infrastructura, cladiri si mancare.

Aeroportul KL International este situat la o distanta de 50 km de Kuala Lumpur, insa malaezienii stau bine la capitolul infrastructura. Cu un tren rapid, in 30 minute ajungi in Statia Centrala din care pornesc legaturi bune catre toate zonele orasului.

Cel mai impresionant mijloc de transport este Monorailul, un fel de metrou zburator, care trece rapid peste strazile aglomerate ale orasului si te duce intr-un timp scurt la destinatie. Recunosc ca pana acum nu vazusem asa ceva decat in Dubai, insa asteptarile pentru KL nu erau asa mari si am fost puternic contrazisa de acest oras care este intr-o continua dezvoltare.
Monorail KL



Aveam la dispozitie doar o zi plina in KL, prin urmare nu prea aveam mult timp de odihna, insa dupa un zbor continuu de 12 ore am ales un hotel de 5 stele pentru a ne incarca bateriile. Cand ai putin timp la dispozitie, e cel mai indicat sa stai intr-o zona centrala pentru a nu pierde timp mult pe drumuri, schimb de mijloace de transport si pentru a evita aglomeratia.
Asadar am optat pentru Fraser Place Kuala Lumpur , un hotel de 5 stele situat in inima orasului, la aproape 5 minute de mers pe jos de turnurile Petronas. Costul pentru o noapte a fost de 75 eur/camera cu mic dejun inclus, un pret bun avand in vedere serviciile, locatia si facilitatile oferite.
Umiditatea este foarte mare in Asia, asadar nu puteam sa nu ne racorim putin in fascinanta piscina a hotelului inainte de a ataca cu foame si sete orasul, la propriu:)


Fraser Place Pool cu vedere catre Menara Tower

Gata racoriti, am pornit sa ne afundam in forfota orasului si pentru ca se lasase seara am ales sa mergem la cel mai important obiectiv al Kualei Lumpur si anume turnurile gemene Petronas, un simbol al orasului si al aceste tari. Constructia s-a finalizat in 1998 iar pana in 2004, turnurile s-au mentinut in topul celor mai inalte cladiri din lume avand o inaltime de 451 m. Intre timp suprematia a fost doborata de alte constructii maiestoase, mai gigantice, insa malaezienii continua inca sa se mandreasca cu cele mai inalte turnuri gemene si au cu ce.
Turnurile Petronas
Petronas Towers se pot vedea din orice parte a orasului si merita admirate atat ziua, dar mai ales seara cand luminate par mai impetuoase si dominatoare. Dupa cateva zeci de poze, am lasat turnurile pentru a ne arunca in freamatul de seara al orasului.
Bukit Bintang este strada care nu doarme niciodata, mii de turisti, malluri uriase, magazine de lux, cafenele si restaurante la tot pasul. Drumul si mirosul probabil ne-au dus catre Jalan Alor, o strada relativ micuta, insa foarte cunoscuta turistilor, care te asteapta cu zeci de feluri de mancare chinezeasca si malaeziana. Mancarea este foarte ieftina si foarte delicioasa, o masa bogata de 4 persoane a costat aproximativ 40 ron, foarte putin avand in vedere cantitatea si diversitatea.Mare dreptate aveau cei de la Lonely Planet care spuneau "Malaezia este destinatia de vis a calatorului flamand".
Jalan Alor Street Food
Cu burta plina, am plecat spre hotel unde am dormit dusi, fericiti si incantati ca ne aflam cumva parca la capatul pamantului.

A doua zi, ne-am trezit cu entuziasm si am pornit dis de dimineata pentru a nu pierde nicio clipa din fascinatia acestui oras. Am ales un Hop On Hop Off Tour care ne-a purtat in cele mai importante locuri din KL, cu explicatii pentru fiecare obiectiv important si anume: Cartierul Chinezesc, Central Market, Little India, Palatul Naţional, Muzeul Naţional, Bukit Bintang, KL Sentral (Gara Centrală), Lake Gardens, Bird Park, Zoo Negara, Petronas Twin Towers, National Art Galery. Turul era valabil 24 ore si iti ofera posibilitatea sa vizitezi obiectivul care iti trezea interesul. Pentru inceput am ales sa facem un tur cap coada pentru a ne asigura ca am bifat macar din treacat principalele atractii ale capitalei, iar ulterior am ales sa ne oprim la Menara Tower, China Town, Palatul Regal.

China Town este un fel de Dragonul Rosu, doar care este la el acasa si automat are alt farmec, un cartier plin de turisti, de comercianti, diversitate de produse la preturi de nimic, un loc bun pentru cumparat suveniruri. In mijlocul acestui China Town am descoperit un templu chinez de toata frumusetea si practic a fost prima mea experienta de acest gen. Foarte opulente, incarcate, colorate, dar cu mult mult farmec. La cativa pasi distanta se ridica in fata noastra un templu indian, mai colorat, mai frumos, mai maiestuos. Se pot vizita gratuit, respectand bineinteles traditia impusa de religie.
Templu Chinezesc
China Town


Templu indian
Drumul nostru  a continuat spre Menara Tower, turnul televiziunii, asezat pe un deal, din care se poate vedea o panorama 360 grade asupra intregului oras. Ne-am documentat inainte si nu am considerat ca se merita avand in vedere si timpul scurt pe care il aveam la dispozitie, insa cu siguranta vom mai reveni si probabil nu vom rata aceasta experienta.

Regele si-a ales bine locul in care sa construiasca noul Palat Regal. Grandioasa constructie se inalta pe varful unui deal, este inchis pentru turisti, insa se pot face cateva poze ca o dovada a faptului ca ai trecut prin acele locuri.
Palatul regal

Din pacate timpul nu ne-a permis sa vizitam Bird Park, Lake Garden, Butterfly Garden si Orchid Garden, toate asezate la un loc cu o intindere de aprox 100 hectare, cu peste 150 specii de fluturi ,cu peste 3000 de pasari din 300 de specii, un parc impresionant prin marime, diversitate si frumusete.

De asemenea nu am reusit sa ajungem la Batu Caves , unul dintre cele mai renumite temple hinduse din afara Indiei. Batu Caves se afla la o distanta de 14 km de Kuala Lumpur si este un complex de pesteri, cel mai important templu fiind Cathedral Cave, accesul facundu-se prin urcarea a 272 trepte .

Ce trebuie sa mai stiti este faptul ca Malaezia este o fosta colonie britanica prin urmare masinile au volanul pe partea dreapta si automat sensul de mers este invers, destul de derutant pentru noi deoarece trebuia sa ai mereu o grija in plus. Ceea ce am observat este faptul ca in trafic exista o lege a junglei, pietonul are ultima prioritate, foarte multe scootere, motociclete si trebuie alocata o atentie sporita atunci cand vrei sa traversezi o strada. Malaezia esti o tara producatoare de petrol, avand taxe mici pe combustibil, asadar daca va incumetati sa inchiriati masina, costul acesteia nu reprezinta o problema.

Un aspect important este faptul ca romanii nu platesc viza, aceasta se obtine in aeroport iar procedura este un simpla.
Legile tarii sunt destul de stricte, asadar nu va aventurati prea mult si sa nu fiti surprinsi cand la deschiderea telefonului veti primi un sms de la Ministerul de Externe prin care sunteti avertizat de toate aceste aspecte.

Una peste alta, o zi a fost prea putin, insa suficient cat sa ne facem o idee si sa fim convinsi ca vom reveni cu drag. Kuala Lumpur este un principal nod de legatura cu celelalte tari asiatice si nu numai. Se gasesc zboruri low cost catre Australia si Noua Zeelanda, asadar cu siguranta drumurile ne vor mai aduce pe aici in aceasta viata. Cel putin nu ne ramane decat sa speram!
I love Malaysia!
Mai multe poze găsiți aici


vineri, 13 mai 2016

Planificarea calatoriei in Asia!

     Ce te faci cand stai in fata unui glob pamantesc si ai vrea sa il iei in brate de drag, si sa il strabati in lung si-n lat dar nu stii cu ce sa incepi?
     Pai, e simplu, incepi cu ce iti place, cu ce simti ca rezonezi cel mai bine, strangi bani si cand te simti pregatit, ataci ofertele:).
Life is a journey that must be traveled no matter how bad 
the roads and accommodations.” Oliver Goldsmith

        Am invatat sa calatoresc ieftin si pentru asta imi place sa ma organizez din timp, astfel incat efortul financiar sa nu fie unul neaparat mare si concret, sfatul meu este sa cumparati bilet de avion cu cateva luni inainte, de cele mai multe ori sunt mult mai ieftine; mai asteptati un salariu, doua, trei:) pentru a va bookui cazarea iar peste alte doua trei luni porniti in aventura. Aveti astfel suficient timp sa strangeti bani si nici nu o sa simtiti povara unor cheltuieli mari intr-un timp scurt.

        Visam sa ajung in Asia de vreo trei ani, insa mereu s-a ivit o alta oportunitate pana in acest an, cand am zis stop joc, eu asta vreau si asta am facut!!!

       Biletele de avion sunt cele mai avantajoase in perioada promotiilor, asadar recomandarea mea este sa atacati ofertele marilor companii, pana la urma acesta este avantajul concurentei, preturi mici pentru consumatori, de care ar trebui sa profitam la maxim. 
Stiam ca vreau in Asia, dar nu stiam cu ce sa incep? As fi vrut Cambodgia, Vietnam, Laos, China, Filipine, Japonia, Malaezia, Myanmar, Thailanda, Singapore, Indonezia :))))) asadar cu orice alegere eram o fericita, dar pentru ca tot strabateam un drum atat de lung, mi-am propus sa gust cat mai mult din cel putin trei comori asiatice:)

       Zis si facut, am apelat la prietenul meu Skyscanner si am avut buna inspiratie de a cauta zbor prin mai multe orase. Cautarea mea a fost rasplatita cu o megaoferta British Airways, Bucuresti-Malaezia/ Singapore-Bucuresti pentru doar 450 Eur. Asadar nu am stat pe ganduri si visul meu prindea contur.

       A urmat planificarea excursiei, si dupa ce ne-am documentat, am ales Thailanda ca o a treia destinatie. Zborurile interne in Asia sunt foarte ieftine, iar cel mai mare operator low cost este AirAsia, cu peste 400 zboruri zilnice. Si pentru a va face o parere obiectiva va spun ca cele 3 zboruri Kuala Lumpur-Bangkok-Krabi-Singapore au costat 150 EUR Ron de persoana, asadar toate zborurile au generat un cost de 600 EUR/persoana. 

Pentru cazari alegem mereu cea mai ieftina varianta dintre BookingAgodaGala Hotels si Dreamtrips iar pentru sejurul nostru de 14 zile,  am alocat un buget de aproximativ 500 EUR/persoana. Am optat atat pentru hoteluri de 5* cat si pentru hoteluri de 3*. In general dupa zborurile lungi, obisnuim sa ne rasfatam intr-un hotel bun, sa ne incarcam bateriile pentru a ne putea bucura din plin de vacanta.
Marina Bay Sands - Singapore
         Ca si o concluzie, ceea ce vreau sa subliniez este faptul ca poti sa vezi niste locuri absolut superbe la preturi bune, si anume cu 1100 Eur  am acoperit absolut toate costurile cu zboruri si cazare pentru o vacanta ideala.

           O sa revin intr-o noua postare cu detalii despre fiecare loc mirific pe care l-am gustat din plin si de care nu o sa ma satur pana data viitoare:).

La cat mai multe calatorii:)!
Ioana